Breaking News: Din gamla hoj kan vara en klassiker utan att du vet om det

På jakt efter ngt nytt? Kanske läge att kolla efter något gammalt

Plötsligt händer det, även om det inte är så ofta. Det är ju lite emot vårt tänk då vi vill lyfta fram de äldre trender som varit inom motorcyklism. Men nån gång ska man ju vara först också med att även lyfta något nytt. Du har kanske redan märkt av det? Eller så kommer du i och med denna text börja notera det. Skiftet i hur det annonseras.

För inte allt för länge sedan så var köpesannonser att likna vid en parentes i annonsflödet.
Så icke längre. Idag syns dom i allt högre grad och mängd. Men det intressanta är också vad det annonseras efter. Tidigare har köpesannonser varit för de som letat efter något speciellt, och ovanligt. Nu däremot, nu börjar det bli hojar som tidigare klassats som vanliga och ordinära. Fram tills för en kvart sedan fanns de i överflöd, och för småsummor. Nu finns de knappt alls. Således aldrig heller för småsummor.

Henning har redan efterlyst Yamaha RD350 som försvunnit både som kompletta fungerande motorcyklar. Men också som isärplockad byggsats som hamnat i kartonger efter att en entusiastisk entusiast rivit isär med full fart, för att sedan helt tappa sugen.

Dock stannar det inte vid RD:isarna (fullt vedertaget ord)
De senaste veckorna har det noterats köpesannonser för TRX850. En hoj som inte slog riktigt som ny. Och som varit lite halvljummen länge på begagnatmarknaden. Så kommer det gissningsvis inte vara när hojannonserna kommer igång på riktigt i vår. 

Andra exempel på efterannonserade köpeobjekt är en GSX-R 750 från tidiga delen av 90-talet. Den såg man inte komma för ett tag sedan. De har fram tills nu i alla fall varit riktigt trevligt prissatta. Och funnits i större mängder. Och de har alltid funnits någon på den stora annonssajten. Just i skrivande stund hittas ingen.

Inflationen och den svaga kronan har säkerligen hjälpt till för att vi ska hamna här. Priserna stiger, och ökad export av hojar på grund av den svaga kronkursen gör att många hojar och delar försvinner ut just nu. Det vi ännu inte insett att det har haft ett värde går nu inte att få tag i enkelt, och får då ett värde.

Hopplöst. Då lägger vi ner detta med gamla hojar då?
Inte då. Det finns fortfarande fynd att göra. Fortfarande missförstådda modeller och ägare som tappat moment i sin renovering. Det som hänt/håller på att hända är fullt naturligt och det kommer att hända igen. Så om du tycker det börjar bli svårt att hitta de hojar som du ser som klassiker idag. Ta dig en funderare på de hojar som har potential att bli klassiker imorgon. Kan det vara något för dig?
Glöm ej heller bort att pris är vad du betalar. Värde är vad du får.
Vilka hojar har varit populära, men börjar bli omoderna/för gamla idag för en “brukshojsköpare”. Men de är samtidigt för nya för att klassas som klassiker. Leta där! Men glöm inte att först kolla i garaget så det inte redan står något nerplockat, eller bortglömt där.

Hur letar du efter din nästa hoj-klassiker? Och hur fick du tag på den förra? Dela gärna med dig

Dela!

Dela gärna!

Om Mats Wahlberg 12 artiklar
Mats är en hängiven motorcyklist, fenomenobservatör och mycket humorrik i sina betraktelser. Han samlar på Yamaha

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*